ImageТова е инсталация на новото издание на Линукс дистрибуцията Убунту 12.04 (LTS) или на български (Дългосрочна подкрепа) Много хора предпочитат точно това,дългосрочната подкрепа на своята линукс дистрибуция! Но да преминем към самата инсталация на операционната система,който материал е подготвен във виртуална кутия,а не в чиста инсталация. И за това мегабайтите  заети за инсталацията са примерни, а и това е нормално все пак вие си преценявате според вашите изисквания и от определения компютър за тази цел.

Жив Диск

Това е току що заредилия жив диск във виртуалната кутия!

На самият десктоп се виждат две икони: „Examples“ и „Install Ubuntu 12.04 LTS“

След като заредите инсталатора се поевява следният прозорец

2

С приветстващото „Добре дошли“ когато изберете вашият основен език,както в момента съм избрал панела от ляво,български!

3 Подготовката за инсталиране е със следните изисквания,от които горни две са задължителни като: Да има поне 4,4 гигабайта свободно пространство на хард диска и да е включен задължително към електрическата мрежа! А последното е също от значение за долните две стъпки,като инсталиране на не-свободни драйвери и софтуер за някои устройства. И обновяване на системата (но това надали ще се случи по време на инсталацията) за това според мен е просто опция и изобщо не е задължително

4

Следва може би най сладката част за всяка О.С. Разделянето на физическата 🙂 част на твърдия диск!

Тук както споменах по горе,инсталацията е снимков материал направен в виртуална кутия или по точно с програмата Virtualbox

За това някои от нещата няма да са по същият начин като в истинска,но ще се опитам да допълня тези разлики с обеснения!

Но да продължим напред. През тази стъпка в прозореца на инсталатора се виждат две опции:

Първа

Изчистване на диска и Инсталиране на Убунту (Тъй като инсталатора не е засякал друга О.С. на този диск) Предлага лесно инсталиране на дистрибуцията, като ще изтърка целият диск „форматира“ в дадената за линукс файлова система и ще създаде „/“ root , директория в която ще бъде включена и „/home“  , директорията + виртуалната памет „swap“ която играе роля на помагаща на физическата „ram“ памет. Като този начин се предлага най вече когато вие нямате какво да жалите на твърдия си диск особенно ако „PC & Notebook“ е ново.

Втора

Създаване и оразмеряване на диска за дяловете на Убунту Линукс! Ще продължа по на долу,защото искам да вметна липсващата част на тази стъпка от инсталатора

5

Тук ясно се виждат възможните опции когато инсталатора е засякъл няколко операционни системи на твърдия диск.Имаме „Ubuntu 10.04 LTS“ и „Windows XP Professional“ гостуващи под „dual boot“

Това представлява инсталаторът когато се е натъкнал на няколко O.S. на едно P.C.   мисля че няма какво да допълня от изчерпателната информация която ни дава тази снимка, и затова се връщам на най-долната опция (Нещо друго)

6

Вижда се че има свободно място на твърдия диск, като е означено „/dev/sda    (sdb)….“ и така на татък се отбелязва физическия диск в линукс.

7

Създава се нов дял, като мастото за монтиране се нарича „/boot“ (това не е задължителен дял) но го показвам за хора които искат да имат отделен дял за линукс ядрото(най вече при смяна на дистрибуцията) ,тук ще се инсталира ядрото и последвалите му обновления. Големината следва да е около 500 МБ  достатачно памет за тази цел.

8

Това е може би най важния дял „/“ root към него се включват почти всички дялове или под-директории, освен „swap“ виртуалната памет. Препоръчителна памет според мен е около 10 до 20 ГБ (При тази инсталация) тук ще се инсталира самата система и приложенията към нея!

9

А това тук е вашата домашна директория, монтирана като ‘/home“ ,както се вижда на (Използване като) така наречената (Журнална файлова система „ext4“) е наследник на по старата „ext3“ , която също е включена в инсталатора. Линукс притежава още доста файлови системи,  може да видите списъка   Тук

Или просто да се задоволите с предлаганите от вашата дистрибуция!

Приликата на „\My Documents „ със  „/home“  не е случайна, тя се използва за почти същите те неща,а именно за потребителската информация, като (Филми, снимки, музика и др.) . За това е хубаво да им заделите достатъчно памет за тези неща!

10

Това е важен дял, по време на разделяне на свободното място може да създадете повече от един дял, който по-подразбиране ще бъде включен така: „/media/име“ на дяла. Тук можете да измислите сами име на дяла и да добавите повече от един, ако желаете.

В последствие при следваща чиста инсталация този или тези дялове може просто да ги добавите към „/media/“ оставят не променени и най важното да не е заметнато дяла да се форматира!

11

Това е последното разделяне но не и по важност, тук се прави „swap“ дял, виртуалната памет както споменах по горе изпълнява функцията да помага на физическата „ram“ памет.

12

Така примерно ще изглежда инсталатора преди да преминете към инсталиране на системата!

Ако не ви излезе някакво предупредително съобщение след натискането на бутона „Инсталирай сега“, значи сте изпълни ли благополучно всички изисквания 🙂 !

14

Инсталацията е започнала!

Предлага ви се локализация на компютъра, може да впишете вашето населено място!

15

До като тече инсталацията ви се предлага и изборът на клавиатурна подредба. Тук може да си изберете своя, примерно аз както и на примера съм селектирал „Българска–нова фонетична“ а вие можете да изберете такава по свое усмотрение.

Изборът е ваш!

16

Идва и моментът, който не трябва да забравяте! Създаването на потребителско име и парола. Това оставям на вас, имайте само в предвид че паролата която ще ползвате хем трябва да е позната за вас, хем да е сложна за останалите!

Опциите по долу са за парола при влизане в системата или автоматично влизане, вие избирате! Но кутийката  за „криптиране на домашната папка“   ако не знаете точно какво правите, по добре не я заметвайте.

17

Приветствие с добре дошли!

Файловете се копират!

18

Във презентацията се показва софтуерния център на убунту.

19

Презентация и на програмата за преглеждане на снимки като „picasa“ на google примерно! И не без известните „Gimp“ и „Pitivi“ които на са влключени в самата дистрибуция, но от софтуерния център можете да ги инсталирате!

20

Тук докато все още се копират файловете се презентира и програмата“Cloud“ , облачна услуга на убунту „Ubuntu One“ която от своя страна предлага 5ГБ свободно пространство в сървъра на убунту. Това е безплатно, но ако ви се вижда малко за вашите нужди, може да го уголемите като си заплатите за услугата!

21

С тази версия се завръща и познатият плейър за музика „Rhythmbox“, който в предходната 11.10 бе заместен от „Banshee Media Player“ сега се завръща с пълна сила, като също можете да контролирате своята музикална колекция от панела в дясно от иконата на звука!

22

Тук презентацията ви представя две полезни програмки за свързване в социалните мрежи, като „Gwibber“ и „Empathy“

23

И естествено сърфиране в мрежата с вградения браузър „Firefox“

24

Офис програми, вече трета версия на убунту с „LibreOffice“ на Oracle

25

Персоналирзирането на убунту вече не е толкова (разкрашено) с версия от 11.04 на горе с влизането на новия „Gnome“  3 с gnome-shell и Unity интерфейса, но винаги има начин ако искате да сте красиво различни!(Теми)

26

Инсталацията скоро ще приключи!

Това е последният кадър от презентацията, ви подканят да знаете че  може да задавате своите въпроси на  Ask Ubuntu  И ви представя комерсиална поддръжка на ubuntu.com/support.

27

Това бе цялото приключение по време на инсталирането на Ubuntu 12.04 LTS с Unity интерфейс!

Естествено че нищо друго не ви остава освен да кликнете на бутона „Рестартиране“ за да се зареди вече готовата система и да преминете към настройки, персонализиране и добавянето на програми.

Успех!

Advertisements